ZIMNÍ PETRŽELOVÁ POLÉVKA

Snažíte se vařit z lokálních surovin?

To může být v zimě trochu problém. Vyzkoušejte naši zimní polévku z petržele. Budete na ni potřebovat jen pár českých surovin. A co víc, tahle polévka je navíc i zdravá a jednoduše výborná.

Na cca 4 porce:

  • 3 středně velké petržele
  • 1 středně velká brambora
  • bílá část pórku
  • 1 lžíce nízkotučné zakysané smetany
  • olej, sůl, pepř a špetka muškátového oříšku

Petržele i bramboru oloupejte a nakrájejte na drobnější kostičky. Z pórku uřízněte pouze jeho bílou část a nakrájejte nahrubo. Dejte ho do hrnce spolu se lžící oleje a nechte zesklovatět, potom přidejte nakrájenou zeleninu a nechte pár minut opéct. Směs zalijte vodou asi centimetr nad zeleninu. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Přiveďte k varu, hrnec zakryjte pokličkou a nechte na polovičním plamenu probublávat asi 20 minut nebo dokud petržel a brambory nezměknou. Potom vše rozmixujte dohladka, dochuťte smetanou a podávejte.

My jsme na ozdobu použili zakysanou smetanu, opraženou směs semínek a řeřichu.