Podle postupně rozpouštějícího se sněhu to vypadá, že zima je pryč a my se pomalu, ale jistě můžeme začít těšit na jaro. To často bývá, co se sportu a zdravé výživy týče, novým impulzem. Je to období různých detoxů a půstů (na tohle téma mimochodem připravujeme podcast, na který se můžete už brzy těšit). Se snahou o změnu jídelníčku bývají často spojené i nějaké přešlapy. Něco, co jste si přečetli na sociálních sítích nebo co vám řekla kamarádka a vy si od té doby myslíte, že je to neporušitelné dogma. V dnešním článku bychom vás na pár těch nejčastějších mýtů chtěli upozornit a ponouknout vás k tomu si informace ověřovat a čerpat z důvěryhodných zdrojů. Zvlášť pokud jde o vaše zdraví!
Ano, lepek pro vás může být skutečně velmi nebezpečný – zvlášť pokud máte lékařem nařízenou bezlepkovou dietu! Pak bychom se určitě klasickému pečivu vyhnuli obloukem, jinak to ale není potřeba. Samozřejmě pokud sníte pecen chleba a k tomu deset rohlíků denně, asi je taky někde chyba. Ale jinak je pečivo i jakákoliv jiná potravina, která lepek obsahuje, úplně v pořádku. Naopak by tyto potraviny měly tvořit důležitou součást vašeho jídelníčku. V zásadě platí jednoduchá poučka – „všeho s mírou“. Soustřeďte se tedy na množství, ale taky na druh pečiva nebo jiné „lepkové“ potraviny. Snažte se vždy vybrat kvalitní a nejlépe celozrnnou variantu, která není zbavena hodnotných živin při loupání zrna. Pokud si ale občas dáte bílou housku nebo klasické těstoviny, taky se nic nestane.
Není! A to platí nejen pro agávový sirup, ale i pro datlový a javorový sirup, med, kokosový cukr, třtinový cukr a tak dále. Všechno je to zase a znovu ten stejný bílý „nepřítel“, akorát v bleděmodrém, dražším a lépe marketingově prezentovaném kabátku. Tím rozhodně nechceme tvrdit, že cukr je zlo. Opět platí stejná poučka jako u lepku – přiměřeně, přiměřeně (s cukrem buďte ale o malinko střídmější než s lepkem).
Světlou výjimkou mezi alternativními sladidly je čekankový sirup, který už dnes zcela běžně seženete v potravinách nebo třeba v drogerii. Je tvořen z cca 70% vlákninou a obsahuje jen 5% cukru. Navíc má relativně neutrální chuť, takže se hodí téměř do každého jídla. Vyzkoušejte ho třeba na oslazení kaše, na palačinky nebo i do pečení.
Když už jsme u těch marketingových lapačů, musíme upozornit i na snad ten největší – kokosový olej. Kvalifikovaní nutriční specialisté doporučují použít kokosový olej na vlasy místo krému na tělo nebo na odlíčení. Do vaření a pečení ale raději zvolte jiný tuk. S kokosovým olejem je to složité, protože na nás kouká z každého druhého postu na Instagramu a zdravého receptu. Tady ale platí dvojnásob, že bychom si informace měli ověřovat a čerpat je z důvěryhodných zdrojů. Jídlo totiž přímo ovlivňuje naše zdraví a doufám, že se shodneme na tom, že to je to nejcennější, co máme. To, že vaše oblíbená fitness bloggerka tvrdí, že kokosový olej je super zdravý, ještě nemusí nic znamenat. Když si přečtete studie o kokosovém oleji, velmi rychle zjistíte, že jeho výživové hodnoty skutečně nejsou tak slavné, právě naopak. Naštěstí odborníkům se daří v tomto směru dělat postupně osvětu. Kokosový olej není zdaleka jediný marketingově úspěšně propagovaný produkt, dávejte si proto pozor, odkud čerpáte své informace.
Poslední mýtus je hlavně z kategorie pečení. Pokud jste uvěřili, že mouka je bílá nemoc, která vám na vždy zalepí střeva, možná jste už někdy přemýšleli, jak tuhle „hrozně nezdravou“ ingredienci při pečení nahradit. V poslední době jsou velmi populární tzv. oříškové mouky – tedy najemno rozemleté nejrůznější ořechy nebo mandle. Otázkou je, jak moc jsou takové oříškové mouky skutečně nutričně přínosné. Ořechy jsou bezesporu zdravým zdrojem tuku. Ale v tom je právě ten háček. Převážnou část ořechů tvoří právě tuky, takže když 300 gramů klasické mouky v receptu nahradíte 300 gramy rozemletých ořechů a pak ještě přidáte jiný tuk, tak jednoduše váš „zdravý“ zákusek bude jen samý tuk a necháme na vašem posouzení, jestli to je skutečně to, co chcete a považujete za zdravé.
Pokud chcete mouku něčím nahradit, tak aby byl dezert zdravější, raději sáhněte po celozrnné mouce. Klasickou pšeničnou nebo i špaldovou seženete dnes už téměř v každém supermarketu (u špaldové si ale dejte pozor, aby byla skutečně celozrnná, jinak je totiž úplně stejná jako ta hladká bílá pšeničná). Pokud se nebojíte experimentovat, můžete vyzkoušet i pohankovou, ječnou nebo třeba různé luštěninové mouky. Tyto mouky už mají ale svoji specifickou chuť a navíc neobsahují tolik nebo vůbec žádný lepek, takže se při pečení budou chovat jinak. Nejlepší je tedy smíchat je s klasickou pšeničnou moukou. Postupně tak najdete kombinaci, která vám pro daný recept bude nejvíce vyhovovat.
A s jakými mýty ve výživě jste se setkali vy? Budeme moc rádi, když se s námi podělíte v komentářích.